In Israël bekender dan in Nederland, dankzij Raviv Cohen en Yad Vashem Manja Croiset

Waareen film toe kan leiden. Hij woont in Nederland, maar noemt Israel.
Opnieuw apart bekender in Israel dan hier. Met dank aan Raviv Cohen.
Een fenomeen, tweede generatie slachtoffer in Yad Vashem.
Een fenomeen ben ik vaak genoemd maar dan met een negatieve lading
Beste Bart Heskes,
Dank voor uw uitvoerige bericht.
In de cc doe ik hierbij het email adres van Manja.
Met vriendelijke groet,
Willy Lindwer
Beste meneer Lindwer,
Deze week zag ik toevallig op kunstveiling.nl
https://rkd.nl/nl/ blijkt zelfde gebouw als de Koninklijke Bibliotheek daar heb ik wel een toegang.
een schilderij/zelfportret van Eduard Croiset en na wat zoeken ook het verlangen van Manja Croiset om een foto van dit familielid te bemachtigen. Ik kon haar email echter niet zo makkelijk vinden op haar site.
Zou u deze mail door kunnen sturen?
Ik heb dus geen foto van Eduard Croiset, maar zag dus wel een afbeelding van hem op een schilderij. Wellicht kent Manja dit schilderij nog niet en daarom stuur ik hierbij u de afbeeldingen van het schilderij als bijlagen. Op het RKD (rijksdienst voor kunstdocumentatie) zag ik ook geen afbeeldingen van zijn andere werk als kunstschilder.
Ook voeg ik er een genealogie van de familie (hetgeen waarschijnlijk overbodig is. (VI 16, V.36 en VI 38 heeft betrekking op Manja en Eduard Croiset). Ik zag overigens op Geni.com dat Eduard op de Daendelstraat 43 in Den Haag had gewoond.
Zelf had ik uiteindelijk geen interesse om het schilderij te kopen en is het geveild voor 143 euro, maar zoals u kunt lezen heeft het me wel even beziggehouden. Het leek me een item voor in de familie of voor in een holocaust museum of joods historisch museum. Ik weet niet wie het uiteindelijk gekocht heeft.
De geschiedenis verbonden aan dit familielid van Manja en andere familieleden, zoals zijn vrouw (Engeltje) en kind (Carla) en andere familieleden is uiteraard vreselijk. Ik bedacht me dat dit portret op 23 jarige leeftijd gemaakt moet zijn, een jaar voor de geboorte van Carla Croiset. Op 29 jarige leeftijd is hij, zijn vrouw en kind in Sobibor vermoord.
Ik heb uw film over Manja Croiset met interesse en belangstelling bekeken.
Het is goed dat het belangstelling heeft gekregen in ISRAEL
Ik was vooral onder de indruk van Jan Foudraine, wiens boek
‘Wie is van hout….?’ destijds een bestseller was
en die goed kon uitleggen wat de verwerking van oorlog met mensen kan doen.
Met vriendelijk groet,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.