Column/mening over het ‘depressiegala’ © Manja Croiset

COLUMN/MENING!

Even geroken aan het depressiegala. Je kan geen mening geven, zonder het item gezien te hebben, geen losse flodder, maar onderbouwd.

Er blijken mensen iets aan te hebben, mooi.

Maar geen methode voor mij… en dan de vorm een ‘gala’ muziekjes. Weerzinwekkend.

Eigenlijk op dezelfde wijze als fundraising na een ramp en dat een show met geld ophalen.

Ik geef of ik geef niet..

Heb ik recht van spreken?

Ik ben zeker de doelgroep niet, als ik zou kunnen, zou ik graag behalve over oorlog over de psychiatrie lezingen geven, gepokt en gemazeld.

Maar er is wel een documentaire over mijn leven. Een hele film over mij alleen.

Ik repeteer daarom;

”Heb ik recht van spreken?”

Taboe doorbreken, dat geloof ik niet.

Een paar namen noemen Antonie Kamerling Rogi Wieg Joost Zwagerman. E.v.a.

Er komen mensen aan het woord, als je zwaar depressief bent, is dat absoluut uitgesloten.

Mensen hebben ervan genoten en van geleerd.

Dat laatste wil er bij mij niet in.

Dat is mooi dan. Het raakte me totaal niet.

Maar ‘een depressiegala’ nee, niet mijn ‘ding’ . DEPRESSIEGALIE nieuw word voor de Dikke van Dalen?

Als het moet kunnen jullie weer over me vallen, niet fijn, word ik depressief en opstandig.

Ik denk, dat nu hoe de doorsnee mens tegen de psychiatrische patiënt aankijkt van groter belang is, trouwens ook artsen en al helemaal de assistentes, alweer een paar jaar geleden, ik voelde me helemaal niet goed. De verzorgende maakte zich ongerust, ze belde de praktijk en noemde mijn naam, het stond niet op de speaker, rustig maar stevig herhaalde ze: ”Is ze bang?” Er werkte die dag iemand, die maatschappelijk werkster is between jobs. Iemand die zich niet laat uitvegen…

Maar later vroeg ik aan mijn huisarts: ”weten ze niet dat ik bedlegerig ben?” Zij: ”ik denk het niet.” Ik: ”hoe kan het dan, dat ik wel bekend ben als PP?” Ik maak het verhaal niet langer. Dat is een wantoestand. Wie weet wil ik wel les geven aan de hulpverlening ipv de patiënten, mensen helpen met problemen heb ik heel veel gedaan, mij eigen. Een keer was mijn huisarts hier, sterk verlaat overstuur kwam ze binnen ”het wordt niets meer vandaag, het wordt niets meer”. Ze had haar auto total los gereden, stijf van spanning. ”Ga eens rustig zitten,”  zei ik “haal adem en ik masseerde haar zachtjes” ”Dat mag niet, dat kan niet.” ”Ik zou niet weten waarom niet.”  Maar ook: ”naar een ander had ik een collega gestuurd” Terwijl ze bij me was belde de praktijk. Ze zei:” ik ben nu bij Manja en die masseert me.” Kijk dat was wat anders dan: ”Is ze bang” en stel, ik bel om die reden dan nog een andere toonzetting… bovendien weiger ik tegenwoordig vaak ook afhankelijk van wie..

Dat vertel ik wel aan de huisarts, ”ik moet het weten” oh.., nou nee. ”Wat moet ik dan doorgeven?” ”Dat ik gebeld heb.” ”Mag ik uw telefoonnummer en geboortedatum?” “Nee, die is bekend.” Geen doetje meer. (Ook zo iets- meestal krijg je de kans niet eens- ”hebt u een ‘klein’ momentje?” Stomverbaasd: ”waarom niet?”) Ik voeg over huisarts bellen toe, toen ik met mijn nagel mijn hoornvlies beschadigd had, was het simpel. ”Dit is er gebeurd en kan de huisarts… geen enkel probleem.” Treurig.

 

Over films wel speelfilms

 

One flew

Ordinary people

I never promise you

Sybil

 

Nee, geen gala voor mij als opening..ik wil meer weten (niet perse, ik vul al in) met wat voor kater eenzaamheid en ellende komen ze thuis. Niet uitgekeken was korrelatie beschikbaar?

 

Een column van

 

© Manja Croiset

Ellen Bergsma
Verwijderen
Ellen Bergsma Ik ken de exacte reden niet, waarom dit depressie gala.
Maar blijkbaar zit er nog steeds een taboe op dit onderwerp, en op deze manier bereiken ze een groot publiek. Elke vorm van openheid achter psychiatrische aandoeningen juich ik toe, en de manier waarop….zal mij verder worst wezen en minister  Schipper was er.

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Als ik dacht dat het zou helpen, maar daar geloof ik geen syllabe van. Ook niet aan het feit dat minister Schippers luister bijzette door haar aanwezigheid geeft mij niet het minste vertrouwen, dat daardoor de geestelijke gezondheidszorg verbeterd wordt en ik denk dat dat de strekking zou moeten zijn. Begrip en behandeling, maar een show…ik heb mijn punt gemaakt al met mijn column. Kennelijk milieu gebonden. Ik heb alleen maar gekeken, omdat ik het onderwerp zeer belangrijk acht, maar het sterkt mijn visie… ga rustig door, voor mij is het klaar.

 

Dit stond op facebook, diverse duimpjes als understeuning, een enkeling, die vond dat het doel het middel heiligt, onderbouwend met minister Schipper was er ook. Ik heb niet de minste fiducie, dat daar door het beleid in de GGZ nu wordt verbeterd en geld ter beschikking gesteld MC

Een enkeling ook mordicus tegen, maar het merendeel misbruik makend van mijn tijdlijn om zijn/haar litanie en bagger te spuien en niet op mijn statement ingaand.

 

Deze en 15 duimpjes

Chantal De Breyne
Verwijderen
Chantal De Breyne ik deel je mening hier….de draad waarop informatie loopt gaat niet altijd integer….ik moest bij t lezen denken aan iets wat mijn grootmoeder zei…daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is t leven goed, waar men stil en ongedwongen alles voor elkander doet….vooral dat ‘stil’ is erg kostbaar

 

Riny van der Schoot IK heb bewust NIET gekeken…..

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Alleen om een onderbouwde kritiek te mogen geven, ik vind het zo fout.

 

Manja Croiset
Schrijf een antwoord…
Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Wat was de zin van dit programma…???

 

Christine Laura Dely
Verwijderen
Christine Laura Dely ik was depressie gehad vanaf mijn 18de half zwaar tot heel zwaar je kent dat wel liever niet meer wakker worden smorgens en verlangen om 17h verlangen om te mogen gaan slapen dereden was altijd liefdeverdriet ik heb twee echtscheidingen doorgemaakt maar uiteindelijk mijn grote liefde van reeds 35jaar uiteindelijk gekregen en ik voel mij echt heel gelukkig ik wens iedereen de liefde die depessie geneest…

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Nogmaals wat hebben al die reacties van ventileren van de eigen depressie met die uitzending te maken?

Vind ik leuk · Beantwoorden · 7 uur

Christine Laura Dely
Verwijderen
Christine Laura Dely hoe bedoel je hier doet het pijn?

 

Christine Laura Dely
Verwijderen
Christine Laura Dely en ik kan het weten het is werkelijk de hel…
Christine Laura Dely maar is niet gelukkig zijn…

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Nee, ik begrijp niet wat het met mijn stelling van waarom op tv te maken heeft. Gewoon lezen, Christine. En je spreekt jezelf tegen.

 

15 antwoorden verbergen
Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Waar ben je mee bezig? Ja, je ellende te ventileren. Maar niet waarom op mijn tijdlijn en stelling, onsmakelijke tv. Ik weet het ook, maar waarom gala? Daar zeg je niets over er volgt alleen verhaal over je leed.

 

Manja Croiset
Schrijf een antwoord…
Cees van Apeldoorn
Verwijderen

Cees van Apeldoorn Geef mij mijn pilletjes maar!!!!

 

Cees van Apeldoorn
Verwijderen

Cees van Apeldoorn Geef mij mijn pillen maar!!!

 

Christine Laura Dely
Verwijderen
Christine Laura Dely en zeg alstublieft niet ge moet uw best doen alsof we dat niet doen met al de levenskracht en ik heb pillen geslikt niet te geloven, dat ik nog leef en gedronken dodelijk versta mij niet mis maar dat helpt te verdoven als je de kans krijgt zulke pillen te krijgen

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Dat zeg ik niet, dat zeg ik nooit, dat is walgelijk en dom, maar nogmaals waarom hier?
Hannah Smeets
Verwijderen
Hannah SmeetsDe naam alleen al:’ depressie -gala’ . We maken er een feestje van. Dat doen we met alles, rampen , oorlogen, presidenten die we niet moeten… De wereld is één groot feest.
Janine van Rooij Ik ben niet meer zwaar depressief maar ik ken het wel, zeer zware depressies. Op dat moment kun je niet spreken, als het wat beter gaat kun je er wel over spreken, althans ik. Maar ik heb niet constant zware depressies en de laatste 5 jaar kan ik ze zelfs zonder medicijnen afzweren. Dat wil niet zeggen dat het leven makkelijk is voor mij. Ik ben gauw down, en ik weet ook wel weer hoe ik mezelf daar uit moet halen, maar daar heb ik wel 30 jaar over gedaan. Je wordt moeier van die eeuwige sombere ondertoon, dan van de zware depressie zelf. Want om die eeuwig sombere ondertoon niet de overhand te laten krijgen kost het heel veel discipline en heel alert zijn, heel bewust blijven van wat je gedachten en je lichamelijke gesteldheid zijn. Vaak ben ik er zo moe van dat ik het bijltje erbij neer wil gooien.

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Maar dat heeft niets met tv te maken. En vanwaar die reactie?

 

Janine van Rooij
Verwijderen
Janine van Rooij Manja Croiset, ik reageerde op dit, wat jij schreef: Er komen mensen aan het woord, als je zwaar depressief bent is dat absoluut uitgesloten. ” ” Daaruit las ik dat je vond dat als mensen zwaar depressief zijn ze niet in staat zijn een groep mensen te vertellen over depressie.
En verder: als je geen reacties wilt, zet dan of het niet op facebook of vermeldt even dat je geen reacties wilt. Dat werkt duidelijker.

Mijn repliek:
“een inadequatie haast agressieve wijze, als ik  alleen een punt maak, dat dit het onderwerp niet is”

Cees van Apeldoorn
Verwijderen
Cees van Apeldoorn Ik bemoei me toch al steeds en met dit dispuut. Dan ga ik maar door.

 

Cees van Apeldoorn
Verwijderen
Cees van Apeldoorn Depressie is vreselijk! Dodelijk weet ik niet. Dat veel mensen zichzelf helpen om de ellende voor goed voor te zijn dat weet ik wel. Ook dat er veel momenten zijn dat je er voor staat. Ik heb het eerlijkheidshalve niet gezien. En verder sluit ik mij aan bij Manja.

 

Cees van Apeldoorn
Verwijderen
Cees van Apeldoorn Het doel heiligt niet de middelen

 

Manja Croiset heeft gereageerd · 1 antwoord
Marijke Burger
Verwijderen
Marijke Burger Hebben jullie het gehele gala eigenlijk wel gezien?

 

Manja Croiset

Marijke,VAN GALA NAAR SCALA ik ben er aan begonnen en vond het zo afstotend, dat ik ben afgehaakt. Normaliter kijk ik helemaal niet naar dit soort programma’s, gezien het onderwerp wel… ik heb het dus niet uitgekeken. Open vraag niet denigrerend bedoeld. Was er ook echt klassieke muziek, zo niet dan is mij duidelijk wie wel en wie niet…. ook depressieve mensen zijn niet hetzelfde, biologische, chemische, functionele, structrurele, hormonale , erfelijk zoals een bipolaire stoornis dat is. Iets anders dan bij traumata, nogmaals nergens hangt verder een label aan van ernst van het probleem etc… maar er zijn zoveel soorten, die gooi je m.i. niet op een hoop. Heb jij hier iets aan?

 

Verwijderen 

Manja Croiset
Schrijf een antwoord…
Marijke Burger
Verwijderen
Marijke Burger Ja, dank voor nadere uitleg.

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja CroisetDank je, Marijke. Dit is een gesprek, waarin altijd verschillende meningen mogelijk zijn.
Marijke Burger
Verwijderen
Marijke Burger Er zaten mooie stukken in, aangrijpende en ook tenenkrommende. Depressie is de hel, iets gênanters bestaat er m.i. niet. Diepe eenzaamheid, diepe schaamte. De opluchting als de episode weer voorbij is. al deze aspecten en thema’s waren te zien en te ervaren tijdens het gala.

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Marijke Burger blijkbaar aan mij niet besteed, maar jij houdt je wel aan het thema en verschillen van mening mag en kan gewoon…

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja Croiset Marijke Burger hierop wil ik wel nog zeggen, dat er nooit iets als het ergste bestaat. Er bestaan vele gruwelijke vernederende mensonterende situaties…. je kan ziektes/rampen niet vergelijken. Dan wordt het een wedstrijd en een miskenning van anderen met andere vormen van strijd…

 

Marijke Burger
Verwijderen
Marijke Burger Vergelijken: ik doe het onophoudelijk, zal wel evolutionair gedrag zijn.

 

Manja Croiset
Verwijderen
Manja CroisetMarijke Burger aan je ziek zijn, kan je niets tot weinig doen, aan generaliseren wel. Je vindt terecht er aandacht moet zijn hiervoor, maar dat geldt voor vele andere ziekten en drama’s.

Tegenwoordig zijn normale discussies niet mogelijk, voeg ik hier toe. Maar ik geef graag mee dat het een dubbelrol was, naïef hier weer niet op gerekend. Het statement en de praeses tegelijk.
Het bleef reacties regenen en is dit een beetje een zooitje geworden.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.